lördag 31 december 2011

Baka kakor med Barn

Jag älskar att kolla på matprogram och har alltid gjort.
Har receptböcker både från vår kära Leila Lindholm, från Nakne kocken Jamie Oliver och så från Engelska Nigella Lawson. Nigella har en del speciella recept och jag har inte gjort så många av hennes recept men älskar att bläddra i boken "Nigella kort och gott".

Men ett recept jag älskar i den boken är "Kakor för regninga dagar" helt underbara att göra med barn. Det är många moment som barn tycker är roliga att vara med på.

Receptet:
175 gram osaltat smör (jag använde med salt för det var vad jag hade hemma)
2,5 dl råströsocker
2 st ägg
1/4 tsk mandelessens (jag hade lite mer)
6 dl vetemjöl
2 dl mald mandel
1 tsk bakpulver
1 tsk salt (jag tog något mindre eftersom jag hade normalsaltat smör)

Vispa smör och socker tills det är pösigt, rör sedan i äggen och mandelessensen.
I en annan skål blandas mjöl, mald mandel, bakpulver och salt. Tillsätt gradvis de torra ingridienserna till smör och äggsmeten och rör om försiktigt. Om du tycker att den färdiga degen är för kladdig för att kavlas ut tillsätter man mer mjöl, men gör det med viss återhållsamhet, den får inte bli för torr.
Halvera degen, tryck ut den till tjocka rundlar, vira in dem en och en i palstfolie och låt dem vila minst en timme i kylskåp.


Sätt på ugnen på 180 grader.
Strö sedan mjöl på bakbordet, lägg degrundeln (låt den andra vara kvar i kylen tills du är klar med den första) på bordet strö lite mjöl ovanpå degen. Kavla ut den till en halv centimeters tjocklek ((jag kavlade något tunnare))
Tag ut kakor ur degen med pepparkaksformar eller andra kakformar, doppa formen i mjöl så lossnar den enkelt, lägg kakorna på bakpappersklädd plåt.
Grädda 8-12 minuter, vid det laget är de ljusbruna runt kanterna men annars ganaska bleka. Låt dem svalna på galler- de blir hårda då de svalnat. Fortsätt till du inte har någon deg kvar.
Gör sedan en glasyr på florsocker och vatten ( ganska mycket florsocker och lite vatten) färga med hushållsfärg. Själv gjorde jag istället kristyr, florsocker blandat med äggvita och lite citronsaft, och färgade med pulver och gelefärger.
Gör små spritsastrutar av bakplåtspapper eller smörpapper, dekorera sedan kakorna efter eget tycke.
Vill man inte göra egen glasyr/kristyr finns det att köpa, antingen de stora tuberna med rosa, vit eller grönt sedan finns det en förpackning med fyra färger. Testade de tuberna i sommras, sonen som då var 3 år nyss fyllda hade svårt med de stora tuberna, det gick lättare med de små.Detta är som sagt en bra aktivitet när barn vill vara med. Sonen nu 3.5 år var med att blanda degen, sedan tog han ut kakor ( jag kavlade och gräddade) sedan dekorerade vi tillsammans.
Det är otroligt enkla men goda kakor, alla som vi bjudit dem på har tyckt om dem.
Ha kul och lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar