tisdag 19 juli 2011

till baby

Hittade en beskrivning på virkade babyconverse hos Crochetra och ville genast göra ett par till en god väns dotter. Virkade dem i rött och broderade dotterns begynnelsebokstav på. Dock var de alldelens för små när de skulle få dem så nu ligger de och väntar på att min bebis i magen skall komma ut.

Jobbar som personlig assistent och för ett år sedan köpte mamman i familjen en filt från danska zebra som jag tyckte var så fin. Dock skulle jag aldrig lägga de över 1000 kr hon gav för en babyfilt som skall handtvättas. Så jag blev själaglad när jag hittade en beskrivning hos IA så nu har jag börjat på att virka en filt till kommande bebis tyvärr går det väldigt sakta, sedan skall alla delar dessutom fästas ihop. Men jag hoppas jag tar mig igenom projektet och jag tror den kommer bli kanon när den är klar. Virkas i ett tilde garn som kan tvättas i 40 grader, vilket jag tycker kan behövas när den skall användas till bebis.
Dock gjorde jag fel från början när jag virkade och gjorde avslutande varvet i vitt med stolpar istället för fasta maskor som i beskrivningen. Men tyckte att det blev så pass snyggt att jag fortsatt med det.

Tårtor

Sonen fyllde 3 år i Juni. Jag frågade honom vad han ville ha för tårta, då svarar han med lysande blick "bompadraketårta" Så det var bara för mig att leta rett på den blogg där jag för något år sedan sett en tetorial på just bolibompa drake tårta. Iväg till tårtdecor i kungälv och köpa färg och sugarpaste.
Fylld är den med marsankräm och grädde blandat med äpplemos, spacklad med enkel smörkräm med vaniljsocker i för att få lite smak på den.
Sedan var det bara att färga sugarpaste, vet nu att till nästa gång skall jag beställa grönfärgad sugarpaste, för jag höll på i 45 min för att färga den 1.5 klio sugarpaste som gick åt, det gick dessutom en hel burk med bladgrön gelefärg och lite grön pulver färg och fick den ändå inte så grön jag vill ha den. Men sedan var det då bara att modellera ett bolibompadrak huvud och en svans för att sedan täck hela tårtan (magen på draken) som för övrig blev väl stor. Draken såg ut att bara höggravid ;-) Men allt den tid det tog att modellera, täcka och dekorera tårtan var väl värd tiden då jag såg sonen blick när han såg tårtan. Och bara det han har som synes på bilden ovan började klappa draken. Frågan är ju nu hur jag skall överträffa denna tårta nästa gång det är födelsedag för sonen.
Den 15 Juli gick jag från att vara fröken Hellblom till att bli Fru Keisu. Och eftersom tårtor är en av mina hobbys så bestämde jag mig för att göra tårtan själv. Bestämde tidigt att den skulle vara i 2 våningar och vara vit (orkade inte färga massa sugarpaste mer efter sonens tårta ;-) ). Eftersom jag va gravid i v27 gjorde jag det enkelt med ljusa bottnar, och mousse köpt på tårtdecor, gräddmousse med färska skivade jorgubbar och rabarbermousse med jordgubbsbitar. Spacklade med marängsmörkräm och täckte med sugarpaste och dekorerade med sugarpaste och blommor o bokstäver i flowerpaste.
Blev supernöjd både med utseendet och smaken. Båda våningarna är 9 cm hög. övre våningen är ett hjärta. För att få stadga så gjorde jag en platta av kartong med OH plast på båda sidorna i samma storlek som hjärtat och så stack jag ner 4 grillpinnar i det undre lagret.

Pimpat vardagsrum

Det var dags för nya gardiner i vardagsrummet, köpte ett tyg som jag gillade i affären (Jysk). Men när jag skulle till att sy så insåg jag att det inte var VI med det tyget som gardin, gillade ändå tyget så det fick bli nya fodral till soffkuddarna som tidigare haft samma färg som soffan. Sedan inköptes ett vitt linnetyg på IKEA istället. Sydde en vanlig rak kappa som hängdes upp med ringar för lite mer effekt och för att göra att det händer lite på gardinen kom jag på att jag skulle använda en metallictråd och dekorsöm. Aldrig mer, inte på en söm på 3 meter ialla fall. Använde vanlig tråd som undertråd men metallictråden gick av stup i ett. Men fick till slut till det och är nöjd i efterhand.
Fick dessutom snilleblixt iden när jag skulle sy gardinen, det var nämligen kanon solig dag så jag satte mig ute för att jobba på solbrännan samtidigt. Men jag blev ju nästan blind på kuppen, tänk att sitta mitt i solen och sy på en kritvit symaskin i ett kritvitt tyg där de flesta sömmar är 3 meter långa.
Så det jag lärde mig på denna gardinsömnad var, sitt inte utomhus o sy i vitt tyg på vit maskin och använd inte både metallictråd och dekorsöm på en 3 meter lång söm.

Handledsvärmare

Det är inte ofta sambon vill ha något hemgjort till sig själv förutom att få kläder lagade eller upplagda. Så när han efter att ha testat alla möjliga handledsskydd under hösten vintern mot sina onda handleder och kommit fram till att en sort som värmde lite var de som hjälpte bäst men att de inte värmde tillräckligt stor yta föreslog jag att jag kunde sy ett par. Han var lite tveksam för han ville att de skulle vara diskreta eftersom de skulle användas på jobbet (jobbar som programmerare).
Letade runt lite på nätet och hittade mönster och tetorial hos Snoddas.
Klippte till ett par i svart trikå från en slaktad tröja och vit fleece från en pläd inköpt på coop för att användas när jag fodrade en virkad mössa under hösten.
Sydde ihop och den testades. Men eftersom jag inte har någon OL maskin så blev sömmarna inte så snygga och den var dessutom för kort. Jag klippte ut nya bitar och vändsydde sömmen framme vid fingrarna o vek in kanterna i andra änden och sydde med elastisk raksöm. Denna blev sambon nöjd med och jag sydde då en till så han fick ett par.
Detta par har använts flitigt under våren och jag skall försöka sy ett par till under semestern så att han har 2 par till vintern så att de kan tvättas.

Vintrigt skapande

Vi hade en lång och fin vinter här nere i söder. Massor av snö och vad skall man då hitta på med all snö i slutet av vintern när den ligger kompakt. Jo man gör så klart en snöigloo, eller som sonen på 2.5 år sa "Snöhus". Som synes på bilden har sonen flyttat in ;-) Nu har han tjatat om ett nytt snöhus sedan denna igloo smälte i slutet på februari. Så vi får hoppas på en snörik vinter till.

nya bloggar tag

Det har varit väldigt dåligt med bloggande sista månaderna.
Mycket beror det på att jag mått dåligt och varit enormt trött. Om några månader kommer det nämligen ett syskon till familjen.
Men lite skapande har jag orkat med de kommer här i lite nya inlägg.